Van oude paden naar nieuwe wegen, Nederlands sjamanismeEen eigentijdse manier van vormgeven aan het oorspronkelijk sjamanisme zoals dat in de oude steentijd beoefend werd. Dat is in één zin waar dit boek over gaat. Van oude paden naar nieuwe wegen dus.

Het boek bestaat uit 3 onderdelen. Deel 1 gaat over de geschiedenis, de taak van de sjamaan en over wat we daar vandaag de dag mee kunnen. Deel 2 bestaat uit oefeningen die je meenemen op het pad van de sjamaan, om je te inspireren en je innerlijke sjamaan te ontdekken en te ontwikkelen. Deel 3 is het verhaal van de natuur. Wat heeft de natuur jou te vertellen, te laten zien of voelen.

Dit boek is geen standaardwerk, maar een basis van waaruit je zelf aan de slag kunt. Of je nou nog nooit van het sjamanisme hebt gehoord of dat je al langer bezig bent. Wil je meer? Dit boekje is ook de basis van de opleiding tot Nederlands sjamaan.

Het boek is in eigen beheer uitgegeven en ik verkoop het zelf. Wil je het bestellen, stuur een e-mail naar info@loosterveld.nl met de titel van het boek en je naam en adres. Je krijgt dan een e-mail terug met hoe je kunt betalen. Zodra het bedrag binnen is, stuur ik je het boek op.

ISBN 978-90-820726-0-0 Auteur: Ilonka Heideveld. Uitgeverij: het Loosterveld. Prijs: € 15,35, verzendkosten € 3,50.

Natuurmeditatie

Uit het praktijkgedeelte van het boek

Probeer maar eens:

Zoek een plek buiten in de natuur en ga lekker zitten of liggen. Voel hoe je op stap bent gegaan, met een hoofd vol gedachten, een lichaam vol stress misschien. Luister naar de geluiden in de verte. Misschien hoor je verkeer, een vliegtuig, blaft er ergens een hond. Die geluiden zijn er, laat ze maar waar ze zijn en ga met je aandacht naar jezelf.

Voel maar eens goed hoe je zit, voel de grond onder je, of de boomstam, de steen of het bankje waar je op bent gaan zitten. Is het hard, koud onder je billen of zak je een beetje weg in het warme zachte zand? Voel de warmte van de lucht op je huid, voel hoe de wind je streelt. Of niet, misschien is het windstil of ben je uit de wind gaan zitten. Ruik de geuren, van de bloemen, bomen, het gras, de aarde, de zon die de aarde verwarmt, het zoute water, als je bij de zee bent. Hoor de geluiden in je omgeving, vogels, insecten misschien, het kabbelen van water. Hoor hoe de wind fluistert door het gras, de struiken of de bomen.

Voel hoe de stilte en de rust van de plek waar je bent langzaam maar zeker deel van je worden. Je voelt de energie van de plek, de aarde onder je, de natuur om je heen, de lucht en de zon boven je. Alle drukte en stress glijden langzaam van je af.

Na een poosje zo gezeten te hebben adem je een paar keer diep door, wiebel je met je tenen, rek je je uit. Je wordt je weer bewust van de geluiden in de verte. Voel maar eens: is het rustig geworden in je hoofd, voelt je lichaam meer ontspannen?

Als je eraan toe bent sta je op en vervolg je je weg.