In ontwikkeling: schriftelijke opleiding Nederlands sjamanisme

Het leven wordt duurder. En ik woon in Emmen, dus voor veel mensen komt er een lange reistijd met bijbehorende kosten bij. Daarom ben ik bezig een opleiding te ontwikkelen die thuis gedaan kan worden. Ik ben er nog niet helemaal uit of dat een schriftelijke of online opleiding wordt, al of niet met bijbehorende praktijkdagen. Dus mocht je interesse en een voorkeur hebben, laat het vooral weten. Binnenkort vind je hier meer informatie!

3daagse Her-inneren

Herinneringen, zo fijn, dat eraan denken pijn doet, omdat iets of iemand er niet meer is.

Herinneringen, zo moeizaam, zo pijnlijk misschien, dat ze diep weggestopt zijn.


Twee soorten herinneringen die ver van elkaar af lijken te staan, maar toch ook weer niet.

Beide kunnen maken, dat je niet goed functioneert. Slaapproblemen, niet echt kunnen genieten, niet je leven ten volle leven.

Beide maken dat inneren, bij jezelf thuis komen, jezelf zijn, niet altijd lukt.


In de 3daagse her-inneren gaan we met elkaar herinneren en her-inneren. Luisteren naar elkaar, luisteren naar jezelf. Voelen wat er gevoeld mag worden. Loslaten. Bij jezelf thuiskomen. Het leven weer oppakken. Genieten van wat zich aandient.


Dat doen we met verschillende werkvormen. Bijvoorbeeld met meditatieve klankreis, eenvoudige rituelen en de natuur in.    

Ben jij er aan toe om deze stap te zetten? Dan ben je van harte welkom.


Voor wie?


Voor iedereen die zich aangesproken voelt. Of het nou herinneringen van langer geleden zijn, of omdat je ergens in het hele corona gebeuren jezelf een beetje bent kwijtgeraakt.


Praktische informatie


 • Aantal deelnemers: minimaal 2, maximaal 4

 • Data: spreken we met elkaar af

 • Tijd: van 10.00-15.00 uur

 • Investering in jezelf: € 70,00 per dag

 • Vind je het een grote stap om gelijk een 3 daagse te doen, eerst een kennismakingsconsult kan ook

 • Voor meer informatie en opgave klik je hier

Opleiding Nederlands sjamanisme

Opleiding: In het spoor van de voorouders, her-inneren

Onze voorouders leefden in verbondenheid met de natuur. Ze waren onderdeel van de natuur. Moeder Aarde was een levend wezen. Iedere plek, in, op of boven de aarde was heilig. De energiebanen in de aarde waren verbonden met de energiemeridianen in het lichaam. Leven in verbondenheid met en respect voor Moeder Aarde betekende evenwicht en heling.

Was het evenwicht verstoord, werd er een plek gezocht om de verbinding met Moeder Aarde te herstellen. Dat kon zijn op een heuvel, bij een bron, een boom of een grote steen. Daar werd een ritueel gedaan, of gezongen, of gedanst. Zo’n plek werd een krachtplek genoemd. Vooral de plekken waar de energiebanen van Moeder Aarde kruisen, was de energie, de kracht, extra voelbaar. Het is ook niet voor niets dat juist op die plekken offerplaatsen waren. Of steencirkels gelegd werden. Of de doden begraven, in grafheuvels of hunebedden. Plekken in het landschap die ons ook nu nog herinneren aan de tijd van toen.

In de opleiding ben je als het ware een spoorzoeker. Je begint in het spoor van de voorouders die in verbondenheid met de Grote Moeder leefden. Je gaat je eigen verbindingen maken. Met Moeder Aarde, met Al Wat Leeft, met de voorouders en met krachtplekken. Al doende maak je je eigen spoor, ga je je eigen pad. Een pad waarop je persoonlijke zijpaadjes onderzoekt en zo je eigen manier van werken ontwikkelt. Een pad van her-inneren.

Wat ik Nederlands sjamanisme noem, is geen vaststaande methode. Ik laat je tijdens de opleiding ervaren hoe ik er vorm aan geef. En ik begeleid je op zoek naar jouw manier van verbinden en werken. Je leert je te verbinden met de natuur en Al Wat Leeft. Bomen, stenen, de elementen, spirits en voorouders om maar eens wat te noemen. Dat doen we door het maken van trancereizen. Zowel binnen, als buiten in de natuur.

Je leert werken met de Heilige Adem ceremonie. Helemaal op je eigen manier. En al doende leer je jezelf steeds beter kennen, geef je je eigenheid vorm, leer je te zijn, helemaal jezelf. Vanuit die basis ontwikkel je je eigen manier van werken, je eigen manier van sjamaans helen. Voor jezelf en voor een ander.

Praktische informatie

Een groep bestaat uit maximaal 4 personen. Maar je kunt de opleiding ook individueel doen.

Opzet opleiding

De opleiding is zo opgezet dat je instapt op je eigen niveau. Het maakt niet uit of je beginner bent, of al de nodige ervaring hebt. Samen kijken we naar wat jij nodig hebt om te groeien en waar jouw kracht ligt. Je loopt dus echt je eigen pad. De opleiding kan afgesloten worden met de inwijding tot Nederlands sjamaan. Dat is geen vanzelfsprekendheid. We kijken samen of je er aan toe bent.

De opleiding bestaat uit praktijkdagen met thuisopdrachten.

De inwijding

Aansluitend aan de opleiding kan je ingewijd worden. Maar het is geen vanzelfsprekendheid. Aan de hand van de praktijkdagen maak je een eindverslag. Vervolgens kijken we samen wat er eventueel nog nodig is voor je ingewijd wordt.

Aantal praktijkdagen

voor de coronatijd waren er 8 praktijkdagen. Dat is in de nieuwe opzet ook het streven. Maar het kan er 1 meer of 1 minder zijn. Dat hangt af van hoe je jezelf ontwikkelt.

Woon je te ver weg om 8 keer een dag te komen, is er ook de mogelijk voor 4 keer twee dagen. In de buurt zijn mogelijkheden om te overnachten in bijvoorbeeld een B&B.

Investering in jezelf

 • praktijkdag € 100,00, inclusief thee en water, exclusief lunch
 • Inwijding: € 150,00

Je betaalt per praktijkdag. Alle materialen en begeleiding per mail zijn inclusief.

start

Het hele jaar door kan er gestart worden. Ik werk van maandag t/m donderdag.

Lieve Ilonka, wat is het elke keer een feestje om bij je langs te komen voor een praktijkdag. Want elke praktijkdag brengt een nieuw en geweldig avontuur. Een gelegenheid om mijn pad te verdiepen en nieuwe paden te ontdekken. Ik kwam bij jou om me verder te leren verbinden met de bezielde wereld om ons heen. Ik vond dat en nog zoveel meer. Verbinding met mijn voorouders, verbinding met mezelf en verdieping op mijn levenspad.

Ik bewonder de manier waarop jij ons, jouw studenten, begeleid. Er is geen goed of fout,  er is een ervaring. En jij bent daar om ons te begeleiden, te luisteren of een vraag te stellen. Met geen enkele andere intentie dan om iets in beweging te zetten. Nooit confronterend, nooit dwingend. Je werkt vanuit zachtheid en veiligheid maar ik vind je Hollandse nuchterheid een zaligheid.

Je bent een geweldig mens en ik ben je dankbaar voor deze prachtige ervaring! Astrid. 

Cursus Het lied van de voormoeders

De voormoeders, de vrouwen die je zijn voorgegaan, ze zingen in je ziel. Ze zingen van de Grote Moeder, Moeder Aarde, van vruchtbaarheid, van liefde, van de maan. Ze zingen van vrouw-zijn, van sensualiteit en sexualiteit. Van schoonheid, kracht, zachtheid. Van jezelf zijn, goed zoals je bent.

Onze voormoeders zijn ons voorgegaan. In alle liefde, met mooie dingen, maar ook met uitdagingen op hun pad. Net als pijn en verdriet. In dat alles zijn zij jouw bedding, van waaruit jij mag groeien, mag zijn wie je bent.

Luister je met je hart en met je ziel naar hun gezang, dan stap je in je vrouwenenergie. Dan verbind je je met je vrouw-zijn, het moederlijke, het verzorgende, de wijsheid, de speelsheid. Al doende verbind je je met jezelf. Kom je bij jezelf thuis. Zing jij je eigen lied. En met jouw eigen lied, afgestemd op die van je voormoeders, inspireer je je zusters en breng je heling in het vrouwenveld en voormoederveld. Je brengt heling aan en draagt zorg voor Moeder Aarde en Al Wat Leeft.

cursus of opleiding

In deze cursus ga je op zoek naar jouw eigen lied, naar jouw bezieling. Je verbind je met je voormoeders, de Grote Moeder, Moeder Aarde. Met het voormoederveld, met het vrouwenveld. Je leert ceremonieën en rituelen om te verbinden, om te helen. Maar boven alles ontwikkel je je eigen manier van werken, wat er bij jou past. En dit alles met je zusters, de andere vrouwen om je heen.

In deze cursus ben je als het ware een spoorzoeker. Je begint in het spoor van de voormoeders en al doende maak je je eigen spoor. Ga je je eigen pad. Een pad van inspiratie met veel persoonlijke zijpaadjes om te onderzoeken. Denk aan grenzen aangeven, je eigenheid vormgeven, de schoonheid van imperfectie. Allemaal thema’s die je onderweg tegen kunt komen.

Eigenlijk is dit pad het pad van de vrouwelijke sjamaan. Dus gedurende de cursus kan je aangeven of je er de opleiding tot sjamaan van wilt gaan maken. Er komt dan nog 1 dag bij, waarin je, in overleg, wordt ingewijd tot sjamaan.

de cursus bestaat uit 7 dagen:

1 het lied van de Grote Moeder, Moeder Aarde

2 het lied van de voormoeders

3 het lied van de dochters, van vrouw-zijn

4 het lied van vruchtbaarheid

5 het lied van zusterschap

6 het lied van verlangen

7 het lied van… (vul je eigen naam in)

praktische informatie

 • deze cursus is alleen voor vrouwen
 • De cursus bestaat uit 7 dagen
 • Tijd: van 10.00-15.30 uur
 • Investering in jezelf is € 100,00 per dag, inclusief thee en materialen
 • Starten kan het hele jaar door
 • Wil je de cursus als opleiding doen, komt er nog een dag bij. De laatste dag is individueel en de investering is € 120,00
 • voor meer informatie en opgave klik je hier
 • Op maandag 13 maart start een nieuwe groep. Er is nog plek