Het Loosterveld

van oude paden naar nieuwe wegen,
Nederlands sjamanisme


Spirituele reis op Gran Canaria

verdiepen, her-inneren, geheeld worden, geïnspireerd raken, genieten, zijn


Het gebeurde tijdens een toeristische excursie op Gran Canaria. De gids wees een rots in de verte aan: ‘dat is een cultplek’. Mijn hart maakte een sprongetje en ik wist niet waarom. Een jaar later wist ik dat wel. Mijn man en ik liepen het pad naar boven. We kwamen op de offerplek en ik ging zitten. Het voelde of ik in de schoot van de Vrouwe van de Rots zat. In de schoot van de Grote Moeder. In de schoot van Moeder Aarde. Haar schoot was mijn schoot. Ik voelde mezelf, ten diepste mezelf. Ik voelde het hart van Moeder Aarde kloppen in mijn hart. De ziel van de Vrouwe van de Rots zong in mijn ziel. Ik was thuis. Thuis op die plek, thuis in mezelf. Helemaal goed zoals ik ben, in mijn schoonheid, in mijn kracht, in mijn zachtheid. Die zielsverbinding is er iedere dag. Ik voel en hoor haar zingen. En daarin voel en hoor ik mezelf.

De Vrouwe zong in mijn ziel: neem anderen mee naar deze plek. En naar andere plekken hier in de buurt. Om ook hen te laten voelen, te laten luisteren. Om zich te verbinden met hun ziel. Om te leven met hart en ziel. Om te zijn, ten diepste zichzelf te zijn. En daar geef ik graag gehoor aan. Ga je mee?
De heilige maagden van Gran Canaria

De harimaguades, de heilige maagden, behoorden tot de Guanchen of Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria. Zij leidden de vruchtbaarheidsrituelen op de heilige offerplaatsen en  bewaakten de grotten.

Onder leiding van de Faycén, de religieuze leider, dienden zij de eeuwige god Alcorac en de vruchtbaarheidsgodin Tara. In 1483 n.Chr. toen Gran Canaria werd veroverd door de Spanjaarden, verdween deze beschaving. Maar de sporen van de Guanchen, de heilige offerplaatsen, de koningspaden en de oude begraafplaatsen, zijn overal op het eiland te vinden. En de energie is nog duidelijk voelbaar.

Je staat aan het begin van het pad naar de heilige offerplaats. De grond onder je is oud, miljoenen jaren geleden is wat nu rots is uit het warme binnenste, uit de schoot van Moeder Aarde geboren. De eeuwen erna hebben water en wind de rots gevormd tot wat ze nu is.

Je loopt het pad, in het spoor van de harimaguades, de heilige maagden, op weg naar de offerplaats. Stap voor stap verbind je je met de plek,  Moeder Aarde, met jezelf. Onderweg ‘roept’ een steentje je. Je raapt het op en neemt het mee. Je komt bij de offerplaats, legt het steentje er in en giet er wat water overheen, om je te verbinden met de energie en de spirits van de plek en als dank dat je er mag zijn.

Je ziet een plek die speciaal voor jou lijkt te zijn en gaat zitten. Je voelt de warmte van de stenen waar je op zit. De warmte van de schoot van Moeder Aarde verbindt zich met jouw schoot. Haar vruchtbaarheid wordt jouw vruchtbaarheid. Bijna als vanzelf word je verbonden met de voorouders van de plek, met jouw voorouders. Je voelt waarom je hier bent, wat er geheeld mag worden, welke intentie je hier mag zetten. Je voelt dat je mag zijn, jezelf mag zijn.

Je bedankt de plek voor wat het je gebracht heeft en langzaam maar zeker ga je weer het pad terug naar de plek waar je begonnen bent. Vol in je kracht, vol in je zachtheid, helemaal jezelf.


Verbinden met de oude heilige offerplaatsen

Deze week volgen we de vrouwen in hun spoor. We gaan wandelen naar de oude heilige offerplaatsen. In alle rust verbinden we ons met de plek, om te her-inneren, geheeld en geïnspireerd te worden. En om te zijn. Jezelf te zijn, helemaal jij, in je volle schoonheid, mooi mens!

In eenvoud en zachtheid creëer ik een veilige bedding. In die bedding begeleid ik je in een meditatie of trancereis. Aansluitend doen we een kleine ceremonie. Je voelt hoe je geheeld wordt, jezelf mag zijn,  in verbondenheid met Moeder Aarde, de plek, de spirits en je voorouders. Zijn, vol in je kracht, vol in je zachtheid, goed zoals je bent. 

En in dit alles zeggen we dank voor al het goede en vieren we het leven.
Samenzijn en genieten van de natuur

Na de ceremonie is er alle tijd om op eigen gelegenheid rond te kijken en te genieten van de plek. Daarna gaan we wandelen, genieten van wat de natuur ons te bieden heeft. Indien gewenst is er onderweg tijd voor een één op één gesprek.

Op een mooie plek gaan we picknicken of we gaan lekker lunchen in één van de dorpjes. Per dag bekijken we met elkaar hoe lang of hoe kort we willen wandelen.

Genieten. Jezelf en samen zijn. Geïnspireerd en geheeld worden. Grenzen verleggen misschien. Met elkaar maken we deze week vanuit zachtheid tot een krachtige, unieke ervaring.

Ga je mee?

‘En waarom geef je deze week op Gran Canaria?’, word me vaak gevraagd. ‘Kan dat niet in Nederland?’ Vast wel. Maar de eerste keer dat ik een heilige offerplek daar bezocht, kwam ik thuis. En vanaf die tijd zingt de plek naar me. Ik voel haar in mijn hart en mijn ziel zingt mee.

Los van die plekken, Gran Canaria heeft oude grond, is vulkanisch en heeft daarmee vuurenergie. Er zijn bergen met offerplekken waar de vrouwen de ceremonieën deden. En het weer is er heerlijk…

Dat alles bij elkaar brengt mij iets wat Nederland niet heeft en wat ik jou ook graag laat ervaren. En dat ‘iets’ is voor iedereen anders.

Ga je mee, om te ervaren wat het jou brengt?
Samenwerking

Deze week geef ik in samenwerking met wandelbegeleider en goede vriend José Vanderveken. Hij zorgt voor vervoer, en begeleidt ons onderweg. Zijn kennis over en liefde voor het eiland brengt hij ons op geheel eigen wijze bij. Daarmee is hij een waardevolle ondersteuning en aanvulling. Meer informatie over José vind je op www.Joselitomoves.com

Ik heb mijn week op Gran Canaria ervaren als een uitdaging op het gebied van wandelen omdat mijn conditie niet top was in verband met een flinke griep net voor die tijd. Door de professionele begeleiding van José kom je op zoveel mooie plekken en leer je veel over de natuur. Hij houdt prima rekening met de mogelijkheden die je als groep gezamenlijk hebt en daardoor was het prima te doen. De meditaties met Ilonka onderweg hebben me inspiratie gegeven en inzicht in mezelf. Dit in combinatie met de bijzondere plekken die Ilonka hiervoor uitzoekt geeft het extra werking. Ik heb het ervaren als een verzorgde reis waarin alles is geregeld en waar ruimte is voor ieder individu apart.

Tineke


Praktische informatie

Datum en plaats

Van 5 t/m 12 april 2019 op Gran Canaria.

Het programma

 • Vrijdag 5 april, aankomstdag
 • Van zaterdag t/m woensdag bezoeken we de heilige offerplaatsen en gaan we genieten van de prachtige  natuur
 • Donderdag vrije dag. Je kunt zelf op pad, maar we kunnen ook met elkaar iets gaan doen
 • Vrijdag 12 april, vertrekdag

Vijf dagen, van zaterdag t/m woensdag, gaan we met elkaar op pad. Wat we welke dag gaan doen, hangt af van het weer. Maar ook van onze conditie. Vier dagen bezoeken we heilige offerplaatsen en gaan we de natuur in. Eén dag gaan we de natuur in en kunnen we in overleg bijvoorbeeld een dorpje bezoeken. Tenminste, dat is het plan. Maar alles hangt af van het weer. in april valt het meestal wel mee, maar met te harde wind kan het bijvoorbeeld gevaarlijk zijn in de bosrijke gebieden. Het weer bepaalt welke dag we wat gaan doen.

Onderweg picknicken we op een mooie plek in de natuur. Of we lunchen in een idyllisch dorpje.

Verblijf

Je boekt zelf je reis naar, en verblijf op, Gran Canaria.

Dat geeft vrijheid. Vrijheid om te verblijven in een hotel welke bij jou past in de zone Playa del Inglès/Maspalomas. Vrijheid om, als je met je partner of een vriend of vriendin komt, de avond samen door te brengen. Of om deze week uit te breiden met een vakantieweek.

Ik verblijf in aparthotel Corona Roja in Playa del Inglès. Een eenvoudig, maar fijn hotel. Het ligt uit de drukte, maar dichtbij het strand. De kamers en appartementen hebben een keuken. Voor wie wil, zouden we ‘s avonds samen kunnen koken en eten. Of uit eten, maar net waar we zin in hebben.

Investering in jezelf

De prijs van het programma is € 680,00.

Voor dit bedrag krijg je:

 • 5 dagen op stap, inclusief vervoer en begeleiding van José en mij.
 • 1 keer lunch, 4 keer picknick (belegd brood, fruit, fruitsapje en water)
 • Entrée Arteara, de begraafplaats van de oorspronkelijke bewoners.
 • 5 dagen fantastische natuur, mediteren op energetisch fijne krachtplekken en verhalen over het land, de flora en fauna. En in dit alles de ruimte om jezelf te zijn.

Drankjes onderweg, ook tijdens de lunch, zijn voor eigen rekening!

reserveren

eind september wordt beslist of de reis doorgaat of niet. Dit in veband met het reserveren van reis en verblijf. Dus wil je mee, geef je op tijd op!!!

Aanbetaling en annuleren

De aanbetaling voor het programma bedraagt € 150,00. Zodra het bedrag op mijn rekening staat, is jouw plek gereserveerd.        Januari 2019 dient de rest van het bedrag betaald te worden.                                                                                                                              Binnen 14 dagen na reserveren is annuleren kosteloos.                                                                                                                                        Annuleer je voor 1 oktober, krijg je € 75,00 retour. Gaat de reis niet door vanwege te weinig deelnemers, krijg je het volledige bedrag terug.

Wat neem je mee?

 • Goede, gesloten wandelschoenen met profiel
 • rugzak voor je picknick
 • kleding voor mooi en voor slecht weer. Het kan onderweg zomaar even koud of nat zijn!
 • zonnecreme, zonnepet
 • zakgeld voor een drankje onderweg
 • wandelconditie en goed humeur

Inschrijven en vragen

Heb je vragen of wil je je inschrijven? Neem dan contact met me op via info@loosterveld.nl