Het Loosterveld

van oude paden naar nieuwe wegen,
Nederlands sjamanisme

Op verhaal komen in de natuur

op deze dag nemen ecoloog Hugh en ik je mee op stap op de Veluwe, om op verhaal te komen in de natuur


De natuur vertelt prachtige verhalen. Verhalen om te lezen, zoals de sporen van dieren en de seizoenen. Verhalen om naar te luisteren zoals de wind die door de bomen fluistert en de vogels die zingen. Verhalen om naar te kijken zoals de bomen, bloemen, dieren, beschutte plekjes en weidse uitzichten. Ga je op stap, dan zijn er ook nog de geuren, van de plek waar je bent, van het seizoen. En voel je de zon op je huid, de wind in je haren. De natuur laat zich lezen als een verhalenboek. Maar hoe het te lezen, heeft soms wel aanwijzingen nodig.

En dan is er ook die andere kant van de natuur. Die kant die Moeder Aarde wordt genoemd. Alles in de natuur heeft een ziel. Alles ademt, is met elkaar verbonden. De natuur doet het met wat zich aandient, de wind, de zon, regen, de seizoenen. Geen oordeel, geen klok, geen agenda. Dat ‘doen met wat is’, maakt dat wij zo op verhaal komen, tot rust komen in de natuur. Maar er is meer. Iedere plek, boom, dier, vogel of steen heeft je wat te vertellen, te laten voelen. Zegt iets van jou. Geeft inzicht of is zelfs helend. Maar hoe dat te lezen en te voelen, heeft ook soms aanwijzingen nodig.


Voorjaarsvreugde

Deze dag staat in het teken van het voorjaar. De trekvogels komen terug en zingen uit volle borst.

We gaan luisteren, naar de vogels en naar wat de natuur ons verder te vertellen heeft. Met Hugh, die je sporen leert lezen, leert kijken, luisteren en ruiken. Met Ilonka, die je leert voelen, contact maken en communiceren met Moeder Aarde. We gaan letterlijk en figuurlijk op verhaal komen in de natuur.

Wat gaan we deze dag doen?

Jullie worden om 9:30 ontvangen in Radio Kootwijk, midden op de Veluwe.

Daar beginnen we na een korte ontspanningsoefening met een wandeling in stilte, waarbij je wordt uitgenodigd je zintuigen te openen. Wat hoor, voel en ruik je? Hugh zal af en toe de stilte verbreken om toe te lichten wat er waargenomen wordt.

Na de wandeling gaan we naar binnen om iets te drinken en zal Hugh wat meer van de natuur in de directe omgeving vertellen.

Lunchtijd!

Na de lunch gaan we opnieuw naar buiten. Met alles wat we ’s morgens hebben ervaren en geleerd, gaan we ons verbinden met Moeder Aarde. Ilonka neemt je mee in haar wereld, de helende kracht van Moeder Aarde en het communiceren met bomen en dieren.

Bij terugkomst is er de gelegenheid om wat te drinken en ervaringen uit te wisselen, waarna we om16:30 uur de dag afronden.

Hugh Jansman

Hugh (spreek uit “Huug”) Jansman is ecoloog. Van kinds af aan ben ik al gefascineerd door natuur en het leven. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als ecoloog bij Wageningen Environmental Research waar ik onderzoek doe aan wolven, hoefdieren, otters en andere dieren om beleid te adviseren over vitale natuur. Daarnaast heb ik een eigen bedrijfje “van ecologie naar inspiratie’ van waaruit ik onder andere lezingen geef. Ecologie en spiritualiteit hebben een grote overlap omdat ze beide uitgaan van het gegeven dat alles met elkaar in verbinding staat. Meer over Hugh vind je hier.


Ilonka Heideveld

Ilonka Heideveld is sjamaan. Ik loop mijn levenspad in verbondenheid met Moeder Aarde, met Al Wat Leeft, natuur en mens. De natuur is voor mij de bron van inspiratie en heling. Ik neem je graag mee op pad, om weer bij jezelf thuis te komen. Op welke manier? Op deze website lees je daar alles van.

Praktische informatie

 • Datum: zaterdag 13 april
 • Tijd: 9.30-16.00/16.30 uur
 • Plaats: Radio Kootwijk
 • Investering in jezelf € 70,00, parkeren € 5,00
 • Thee, koffie en water is gratis
 • Lunch: neem iets mee om met elkaar te kunnen delen

opgeven

Wil je graag mee op stap? Je bent van harte welkom. Opgeven voor deze dag kun je hier

Neem mee of doe aan

 • praktische kleding
 • afhankelijk van het weer regenkleding en/of zonnebrandcrème
 • wandelschoenen
 • eventueel verrekijker
 • iets om op te zitten in de natuur
 • iets om te schrijven
 • iets te drinken en eten voor onderweg