Het Loosterveld

van oude paden naar nieuwe wegen,
Nederlands sjamanisme

Op verhaal komen in de natuur

Deze dag is geannuleerd

De natuur heeft haar eigen ritme. De bronst was vroeg dit jaar en is al afgelopen. Dus in deze vorm gaat de dag niet door. Maar ik geef wel de workshop Terug naar je natuur


De natuur vertelt prachtige verhalen. Verhalen om te lezen, zoals de sporen van dieren en de seizoenen. Verhalen om naar te luisteren zoals de wind die door de bomen fluistert en de vogels die zingen. Verhalen om naar te kijken zoals de bomen, bloemen, dieren, beschutte plekjes en weidse uitzichten. Ga je op stap, dan zijn er ook nog de geuren, van de plek waar je bent, van het seizoen. En voel je de zon op je huid, de wind in je haren. De natuur laat zich lezen als een verhalenboek. Maar hoe het te lezen, heeft soms wel aanwijzingen nodig.

En dan is er ook die andere kant van de natuur. Die kant die Moeder Aarde wordt genoemd. Alles in de natuur heeft een ziel. Alles ademt, is met elkaar verbonden. De natuur doet het met wat zich aandient, de wind, de zon, regen, de seizoenen. Geen oordeel, geen klok, geen agenda. Dat ‘doen met wat is’, maakt dat wij zo op verhaal komen, tot rust komen in de natuur. Maar er is meer. Iedere plek, boom, dier, vogel of steen heeft je wat te vertellen, te laten voelen. Zegt iets van jou. Geeft inzicht of is zelfs helend. Maar hoe dat te lezen en te voelen, heeft ook soms aanwijzingen nodig.

op deze dag nemen ecoloog Hugh Jansman en ik je mee op stap op de Veluwe, om op verhaal te komen in de natuur.

Hugh neemt je mee in het natuurverhaal, het lezen van sporen, gedrag van dieren, wat de geuren je vertellen. Ilonka neemt je mee in jezelf. Hoe verbind jij je met de natuur. Wat zegt dat van jou en wat kan je daar mee in je dagelijks leven.

Deze keer is het thema de herfst. en we zoomen in op de bronst. De edelherten burlen om de hindes te imponeren en aan zich te binden. Oerkracht met oergeluid. Hoe zit het met jouw ‘oer’? Ga mee op stap en ervaar het.


Herfst

In oktober is het volop herfst. De meeste planten en bomen gaan in ruststand. En dat doen ze stralend. De zaden, zoal eikels en beukennoten, vallen in grote getalen. De bladeren kleuren prachtig. Loslaten, kleur bekennen, zaaien, het zijn allemaal thema's die bij de herfst horen.

Ook de dieren maken zich ook op voor de winter. Ze eten hun buik vol aan eikels en beukennootjes om een reserve op te bouwen. Omdat voortplanting een energieverslindende fase kan zijn, doen edelherten dat in de periode dat ze in goede conditie zijn. En dat is in de herfst. De mannen kunnen wel 25% van hun gewicht verliezen tijdens de strijd om de hindes.

Bronst: mannelijke poeha, maar voor en door vrouwen bepaald

Deze dag zoomen we in op de edelherten bronst. In de schemer kan de lucht op de Veluwe zwanger zijn van het geburrel van de geweidragers. De mannelijke herten vechten onderling uit wie de hindes mag bevruchten. Dit geeft een speciale energie die we proberen samen te beleven. Het blijkt allemaal mannelijke poeha; het zijn de vrouwen die het allemaal bepalen! Vrouwelijk leiderschap domineert.

Uiteraard word stil gestaan bij dit proces en ook bij de fascinerende ecologie van edelherten: waarom zijn de mannen zoveel groter? Hebben ze een kapitaal gewei? Waarom is dat bij reeën weer heel anders? Welke sporen zien we van herten in de natuur?Wat gaan we deze dag doen?

Jullie worden om 13.00 uur ontvangen in Radio Kootwijk, midden op de Veluwe.

We beginnen de middag met een meditatie. Ilonka neemt je mee om je te verbinden met de herfst en jouw thema daarin.

Daarna gaan we wandelen. Onderweg neemt Hugh je mee in de wereld van de herfst, de herten en de bronst. Daarbij word je uitgenodigd al je zintuigen te openen. Wat hoor, ruik en voel je? Ilonka neemt je mee je binnenwereld in. Wat zegt de natuur jou? Wat zegt het van jou? Langzaam maar zeker gaan we de stilte in, kom je bij jezelf thuis.

Na de wandeling gaan we eten.

Na het eten gaan we opnieuw naar buiten. Dit keer om te luisteren naar het burlen. Vanuit je innerlijke stilte dit oergeluid binnen laten komen, je verbinden met je innerlijk leiderschap. En je verbinden met je ‘oer’, met wie jij ten diepste bent. Helemaal jezelf, goed zoals je bent. Terug in het Dorpshuis geeft Ilonka een kleine eindceremonie om de dag af te sluiten.

Dit alles is onder voorbehoud van het weer. Bij regen proberen we zoveel mogelijk om de buien heen te werken. En het burlen van de herten is niet helemaal gegarandeerd, bij zware regen is het stil buiten. Maar hoe dan ook maken we er een mooie dag van!

Om 20.30 uur sluiten we de dag af.

Hugh Jansman

Hugh (spreek uit “Huug”) Jansman is ecoloog. Van kinds af aan ben ik al gefascineerd door natuur en het leven. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als ecoloog bij Wageningen Environmental Research waar ik onderzoek doe aan wolven, hoefdieren, otters en andere dieren om beleid te adviseren over vitale natuur. Daarnaast heb ik een eigen bedrijfje “van ecologie naar inspiratie’ van waaruit ik onder andere lezingen geef. Ecologie en spiritualiteit hebben een grote overlap omdat ze beide uitgaan van het gegeven dat alles met elkaar in verbinding staat. Meer over Hugh vind je hier.

Ilonka Heideveld

Ilonka Heideveld is sjamaan. Ik loop mijn levenspad in verbondenheid met Moeder Aarde, met Al Wat Leeft, natuur en mens. De natuur is voor mij de bron van inspiratie en heling. Ik neem je graag mee op pad, om weer bij jezelf thuis te komen. Op welke manier? Op deze website lees je daar alles van.

Praktische informatie

 • Datum: zaterdag 19 oktober
 • Tijd: 13.00-20.30 uur
 • Plaats: Radio Kootwijk
 • Investering in jezelf € 70,00, parkeren € 5,00
 • Thee, koffie en water is gratis
 • Avondeten: neem iets mee wat je zowel binnen, als buiten onderweg kunt eten

opgeven

Wil je graag mee op stap? Je bent van harte welkom. Opgeven voor deze dag kun je hier

Neem mee of doe aan

 • praktische kleding
 • afhankelijk van het weer regenkleding en/of iets om je warm te houden
 • wandelschoenen
 • eventueel verrekijker
 • iets om op te zitten in de natuur
 • iets om te schrijven
 • iets te drinken en eten voor onderweg