Het Loosterveld

van oude paden naar nieuwe wegen,
Nederlands sjamanisme


tot volgend jaar

De buitenfestivals zitten er weer op voor 2018. Ik gaf workshops en consulten op het Lente Lorelei festival, het Taribush Kunafestival, het Castlefest en het Oak & Owl Green Spiritsfestival. Het was geweldig!

Volgend jaar hoop ik weer op dezelfde festivals te staan, op het Castlefest na. Zodra er meer bekend is, vind je het op deze pagina.

Gelukkig is het seizoen nog niet helemaal voorbij. In oktober is er in Rotterdam een prachtig indoor festival waar ik workshops geef. Hieronder meer!

De Quest, Sjamanistisch festival

op zaterdag 20 oktober is in centrum Djoj te Rotterdam het Sjamanistisch festival. Een fantastisch 1 daags binnenfestival waar ik weer workshops mag verzorgen.

Ik geef daar, samen met Petra de Lange, de volgende workshops:

11.00 uur: Herbronnen

Moeder Aarde biedt alles wat je van een moeder mag verwachten. Ze koestert, troost, luistert en geeft inzicht. Ze biedt geborgenheid, kruip op haar schoot en je voelt je weer even kind. Je mag bij haar zijn wie je bent, goed zoals je bent. Ze is helend, je vindt jezelf bij haar terug.

Je hoofd uit, luisteren naar je ziel om zo gevoed te worden. Wat is voor jou van belang vandaag? Op adem komen, in je kracht gaan staan, je zachtheid ervaren? Wat in jezelf wil je voeden vandaag?

Vanuit rust ga je in een trancereis terug naar de bron, terug naar jezelf, om vanuit jezelf heerlijk te gaan festivallen. Doe je mee, zo aan het begin van de dag?

13.00 uur: Voormoeder ceremonie

Grote Moeder, Moeder Aarde, iedere vrouw draagt haar in zich. Vertegenwoordigt haar. Koesteren, luisteren, inzicht geven, geborgenheid, mogen zijn wie je bent bij haar. Door je te verbinden met de Grote Moeder, vind je jezelf terug, kom je bij jezelf thuis. Maar ook in verbondenheid met andere vrouwen.

Veel vrouwen zijn ons voorgegaan, onze voormoeders. In alle liefde, met daarin ook pijn en verdriet. Zij zijn onze bedding, van waaruit jij mag groeien, mag zijn wie je bent. Van waaruit jij het moederlijke door mag geven aan de vrouwen die na je komen.

In deze ceremonie eren en herdenken we de voormoeders, eren daarin het vrouwelijke en moederlijke in ons, in verbondenheid met de Grote Moeder, Moeder Aarde.

Normaal gesproken is dit een vrouwenceremonie. Maar we zijn vandaag op een festival en ik weet dat er ook mannen zijn die het moederlijke in zich koesteren. Dus ben je man en voel je je geroepen door je voormoeders, ben je welkom bij deze ceremonie.

Deze ceremonie is ontstaan naar aanleiding van deze dag:

254 kilometers bezinnen. Op een nieuwe oude route, de kustroute van Porto naar Santiago de Compostela. In mei 2017 hebben mijn man en ik deze route gelopen. Oude paden, waarop veel pelgrims ons zijn voorgegaan. Ik ging bezinnen, niet pelgrimeren. Voor mij geen boetedoening, maar verbinden. Mijn christen-zijn met mijn sjamaan-zijn. Het zong al een paar dagen op de oude paden: ‘boeten zul je, buigen, klein houden zullen we je’. Het klopt zo niet met de prachtige natuur, maar het was er wel. En toen, op weg naar Padron:

De bourdonklok, de klok waarmee de doden herdacht worden. We hoorden hem voor we de kerk zagen. Zou er een begrafenis zijn? Nee, op het prikbord voor de kerk hing een bericht. Er was een 84 jarige vrouw overleden. En daarbij stonden vele namen van vrouwen die haar waren voorgegaan. Voor haar werd de klok geluid. Hoe mooi is dat! En ineens waren ze er, de voormoeders. De vrouwen die ons zijn voorgegaan. Haar voormoeders, de mijne, vele anderen. En weer waren daar die woorden: boeten zul je, buigen, klein zullen we je houden. En in al die vrouwen was daar Maria, Moeder der moeders. 'Laat maar los', zei ze, 'geef het maar mee aan het water, dat schoont het wel'. Langzaam maar zeker veranderde die woorden in Licht en liefde. ‘Licht ben je, liefde ben je’. Aangekomen in Padron heb ik in de kerk een kaars voor alle vrouwen aangestoken, voor Licht en liefde. Morgen de laatste 23 km van de Camino. Ik ben een gezegend mens.