Het Loosterveld

van oude paden naar nieuwe wegen,
Nederlands sjamanisme

De cursus is deze dag geboren:

254 kilometers bezinnen. Op een nieuwe oude route, de kustroute van Porto naar Santiago de Compostela. In mei 2017 hebben mijn man en ik deze route gelopen. Oude paden, waarop veel pelgrims ons zijn voorgegaan. Ik ging bezinnen, niet pelgrimeren. Voor mij geen boetedoening, maar verbinden. Mijn christen-zijn met mijn sjamaan-zijn. Het zong al een paar dagen op de oude paden: ‘boeten zul je, buigen, klein houden zullen we je’. Het klopt zo niet met de prachtige natuur, maar het was er wel. En toen, op weg naar Padron:

De bourdonklok, de klok waarmee de doden herdacht worden. We hoorden hem voor we de kerk zagen. Zou er een begrafenis zijn? Nee, op het prikbord voor de kerk hing een bericht. Er was een 84 jarige vrouw overleden. En daarbij stonden vele namen van vrouwen die haar waren voorgegaan. Voor haar werd de klok geluid. Hoe mooi is dat! En ineens waren ze er, de voormoeders. De vrouwen die ons zijn voorgegaan. Haar voormoeders, de mijne, vele anderen. En weer waren daar die woorden: boeten zul je, buigen, klein zullen we je houden. En in al die vrouwen was daar Maria, Moeder der moeders. 'Laat maar los', zei ze, 'geef het maar mee aan het water, dat schoont het wel'. Langzaam maar zeker veranderde die woorden in Licht en liefde. ‘Licht ben je, liefde ben je’. Onderweg bij het water zagen we een prachtige waterjuffer die in het sjamanisme dezelfde boodschap heeft: er zij Licht. Aangekomen in Padron heb ik in de kerk een kaars voor alle vrouwen aangestoken, voor Licht en liefde. Morgen de laatste 23 km van de Camino. Ik ben een gezegend mens.


cursus Het lied van de voormoeders


De voormoeders, de vrouwen die je zijn voorgegaan, ze zingen in je ziel. Ze zingen van de Grote Moeder, Moeder Aarde, van vruchtbaarheid, van liefde, van de maan. Ze zingen van vrouw-zijn, van sensualiteit en sexualiteit. Van schoonheid, kracht, zachtheid. Van jezelf zijn, goed zoals je bent.

Onze voormoeders zijn ons voorgegaan. In alle liefde, met mooie dingen, maar ook met uitdagingen op hun pad. Net als pijn en verdriet. In dat alles zijn zij jouw bedding, van waaruit jij mag groeien, mag zijn wie je bent.

Luister je met je hart en met je ziel naar hun gezang, dan stap je in je vrouwenenergie. Dan verbind je je met je vrouw-zijn, het moederlijke, het verzorgende, de wijsheid, de speelsheid. Al doende verbind je je met jezelf. Kom je bij jezelf thuis. Zing jij je eigen lied. En met jouw eigen lied, afgestemd op die van je voormoeders, inspireer je je zusters en breng je heling in het vrouwenveld en voormoederveld. Je brengt heling aan en draagt zorg voor Moeder Aarde en Al Wat Leeft.

In deze cursus ga je op zoek naar jouw eigen lied, naar jouw bezieling. Je verbind je met je voormoeders, de Grote Moeder, Moeder Aarde. Met het voormoederveld, met het vrouwenveld. Je leert ceremonieën en rituelen om te verbinden, om te helen. Maar boven alles ontwikkel je je eigen manier van werken, wat er bij jou past. En dit alles met je zusters, de andere vrouwen om je heen.

Jouw lied is wat jou bezielt, je hoeft dus niet te kunnen zingen. We gaan in de ceremonieën wel werken met stem en instrumenten zoals de oceandrum en ratels, maar ook met stilte en creativiteit, om maar eens iets te noemen.

Eigenlijk is dit pad het pad van de vrouwelijke sjamaan. Dus gedurende de cursus kan je aangeven of je er de opleiding tot sjamaan van wilt gaan maken.

  • Start: in januari 2019 of zodra er genoeg deelneemsters zijn

  • De cursus bestaat uit 7 dagen met de groep. En 1 consult individueel of samen met één of meerdere vrouwen uit de groep, maar net wat je wilt

  • De cursus wordt gegeven op zaterdag of op een doordeweekse dag

  • Investering in jezelf: € 750,00 inclusief cursusmateriaal